MULTIHULL INTRO
EVECOM BV en de Multihulls in Nederland.

De eerste generatie "moderne" multihulls werd ontwikkeld vanaf het midden van de vorige eeuw in AustraliŽ, Amerika (Hawaii) en Engeland. Voor de ontwikkeling in Nederland waren vooral de engelse activiteiten van James Wharram en de gebroeders Prout van belang. In 1969 werd de C.T.C. (Nederlandse Catamaran en Trimaran Club) opgericht en met het groeien van het ledental werd er ook steeds meer gesproken over "de multihull" en nam het aantal misverstanden over de eigenschappen van de verschillende zeiljachten met meer dan een romp steeds meer toe. Op onze eerste Hiswa-stands stonden de bezoekers ons schaapachtig aan te kijken als we het over "catamarans" en "trimarans" hadden. Kon je die dingen eten.... of was het misschien een nieuw soort zeilkleding?  Niet alleen bij de zeilers op diepstekende, schuinhangende en ballastzeulende scherpe jachten maar ook bij belangrijke instanties als verzekeringsmaatschappijen, jachthaven ontwikkelaars en makelaars was enige bekendheid met de zeer uiteenlopende eigenschappen van de multihulls ver te zoeken. Een 4 ton wegende 9 Meter Catalac kajuit-catamaran was op een gegeven moment niet meer te verzekeren omdat "die catamarans continu omslaan in de branding"

In 1970 legde Evecom de eerste contacten met de toen meest vooruitstrevende ontwerpers, die zich vooral oriŽnteerden op de amateurbouwers. Veel van hun bouwtekeningen vonden via Evecom ook een weg naar Nederlandse multihull-liefhebbers die het varen met een catamaran of trimaran alleen konden realiseren door er zelf een te bouwen. Via Designs vindt U de lijst van ontwerpers, die zich in Nederland nog steeds door Evecom laten vertegenwoordigen. 

Er waren slechts enkele werven, voornamelijk in Engeland, die een beperkt aantal jachten in serie bouwden. De meest bekende jachten uit die tijd waren de Iroquois van Sail Craft, de Catalacs van Tom Lack en de Prout catamarans. De Catalacs zijn vele jaren lang te zien geweest op de Hiswa stands van Evecom BV. Er zijn er in totaal een kleine 50 in Nederland terecht gekomen en we komen ze nog regelmatig tegen op onze occasion-overzichten.

Teneinde de steeds groter wordende groep belangstellenden voor een multihull juist voor te lichten en te helpen bij het vinden van een passende cat of tri ontstond midden jaren negentig het nog steeds uitdijende MULTIHULL WORLD NETWORK dat nu een totaal van meer dan 250 gebruikte en nieuwe kajuit-catamarans en -trimarans kan aanbieden in Europa en Noord-Amerika. Er zijn MW-Netwerk-bedrijven in Duitsland, Frankrijk, Engeland, ScandinaviŽ, rond de Middellandse Zee en in de USA, terwijl voor Nederland Evecom BV met haar ruim 30-jarige multihull-ervaring is aangesloten. Zowel kandidaat kopers als verkopers kunnen zich door Evecom laten informeren omtrent de mogelijkheden van dit Multihull Bemiddelings Netwerk.

Van een beperkt aantal occasions vindt U een fotopresentatie via onze foto-index onder de knop Occasions.  Mocht U het type waarna U op zoek bent hier niet vinden, dan is de kans groot dat wie bij een van onze collega's de gegevens van zo'n cat of tri wel kunnen ophalen. Vraag dus gerust, als U een bepaald schip niet op onze lijst kunt vinden.

Wij menen U op deze manier een aardig beeld te geven van wat er zo al in Europa te koop ligt. Wanneer U echt op zoek bent naar een (andere) catamaran of trimaran dan vragen wij U ons even te bellen of te mailen met het lijstje van de boten waar U een meer uitgebreide specificatie van wenst te ontvangen. Die sturen wij U dan graag toe. Hebt U daarna een of enkele multihulls uitgezocht die om een nadere inspectie vragen, dan maken wij graag een afspraak voor U met de betreffende eigenaar of makelaar. En hebt U de boot van Uw keuze gevonden dan helpen wij U met een eventuele expertise en de contracten, zodat U met de juiste papieren van wal kunt steken in de multihull van Uw dromen. 

 

Copyright © Evecom BV.Niets uit deze website mag worden gecopieerd of door derden gebruikt zonder uitdrukkelijke toestemming van de webmaster. Nothing from this site may be copied or used by third parties wihtout prior permission from our webmaster.

 

   (17-08-2015)