BOUWMATERIALEN

>Weefsels     >PVC-Sandwich platen     >Multiplex     >Lakken en gereedschappen

Epoxy -en polyesterharsen, kunstof -en glasvezelversterkingen, lakken en verven en e.d. worden door EVECOM vaak vanuit de eigen voorraad door het gehele land geleverd. Voor diverse houtsoorten, kunstofplaten, fineerplaten e.d. die niet in voorraad zijn geldt In het algemeen een levertijd van 7-10 werkdagen. Monsters kunt U in de winkel zien. Desgewenst geven wij vrijblijvend  een offerte, waaruit zal blijken dat U veelal met EVECOM goedkoper aan de slag kunt.

Epoxyhars  en  vulstoffen
Al ruim 35 jaar geleden begonnen we bij Evecom te experimenteren met diverse epoxyharsen voor de bouw van houten catamarans en kanos. Omdat er aan de toen bekende systemen van WEST® en SYSTEM THREE® naar ons idee bepaalde nadelen kleefden bleven we zoeken naar een "vriendelijker" epoxysysteem en zo vonden we in samenwerking met veel amateur- en beroeps-bootbouwers de MULTIPOX-epoxyhars. Een systeem met een laag prijsniveau en toch uitstekende technische eigenschappen, waarbij 1 harstype geschikt is voor praktisch alle in de jachtbouw voorkomende toepassingen, ook in ruimtes die niet klimatologisch gecontroleerd kunnen worden. Multipox hardt ook uit bij temperaturen onder nul (al duurt het dan wel veel langer) en zelfs onder water. Door het bijmengen van verschillende vulstoffen kan de Multipox epoxy geschikt gemaakt worden voor lijmen (houtstof, milled fibres en/of Aerosil®), het maken van fillets/ lijstverbindingen Multispheres en/of Superfill), Gaten vullen en fundaties gieten (zie lijmen)  en plamuren (Superfill).

Weefsels
Wij hebben ervaren dat een houten boot voor een optimale bescherming het beste bekleed kan worden met een combinatie van epoxyhars en een weefsel, afhankelijk van het gebruik van de boot, glas-, dioleen-, aramide/Kevlar® of koolstof. Uit een ruime ervaring op dit gebied kan EVECOM U nu de gunstigste prijs/prestatie verhouding leveren waarbij de prijzen gedicteerd worden door de hoeveelheid die U afneemt. 

PVC-Sandwich platen
Vooral voor de snelle multihulls geldt dat een laag gewicht gunstig is voor de vaar-eigenschappen. Bij veel moderne rond-spant ontwerpen wordt het Western Red Cedar vervangen door PVC-schuim, waarbij Ian Farrier vooral een aanhanger is van het gebruik van verticale stroken. Evecom levert rechtstreeks naar de bouwplaats DIVINYCELL® en AIREX/HEREX®. Wie met hol/bol gefreesde latten in langsrichting (het schuim-alternatief voor de wood-core techniek) wil werken bieden wij met de CORECELL® latten in diverse diktes en breedtes een uitstekend alternatief. CORECELL®  is een op SAN (Styreen-AcryloNitril) gebaseerde schuim- soort die ook geen vocht opneemt en wat eigenschappen betreft een beetje in staat tussen het koudvervormbare AIREX ® en het brossere cross-linked PVC-schuim zoals HEREX® en DIVINYCELL®. Een PVC-sandwich romp kan bij juiste verwerking van de materialen 15%-25% lichter uitvallen dan een hout/glas/epoxy romp.

Multiplex
De beginnende boot-/jachtbouwer zal zich vaak meer thuis voelen met de wat meer bekende constructies uit vlakke platen multiplex. Om verschillende redenen heeft Evecom BV gekozen voor BRUYNZEEL® als haar huisleverancier voor de verschillende soorten mahonie en occumé constructie-platen en de edelfineer platen voor de afwerking van Uw interieur. Vooral vanwege onze ruim 30-jarige ervaring met de kwaliteit van het Bruynzeel-produkt, maar ook omdat het grootste deel van het Bruynzeel hout afkomstig is van tropische plantages, waarop door goed beheer geen tropisch bos verloren gaat. 

Lakken en gereedschappen
Er zijn maar weinig epoxyharsen die goed bestand zijn tegen UV-Licht.  Onze Multipox behoort daar niet toe. Dat betekent dat een aan daglicht blootgestelde oppervlakte, die met epoxyhars is behandeld, beschermd moet worden tegen de inwerking van UV-straling. Het beste gebeurd dit met een kleurlaag, maar een blanke afwerking met een sterk UV-werende lak is ook mogelijk. Omdat de DC-produkten van de IJssel ook bij de wat minder ervaren schilder al een heel mooi resultaat geven hebben we deze lijn in
ons standaard-assortiment opgenomen. Houdt U er wel rekening mee dat over epoxy alleen een 2-componenten lak goed hecht en deze 2-componenten produkten zijn vocht-gevoeliger dan 1-component lakken. Voor een goed resultaat moet Uw schip dan ook binnen afgelakt worden.  Schilders die gewend zijn met een verfspuit om te gaan, kunnen de DC-lakken het beste met de spuit verwerken. Maar ook de juiste rolletjes of kwasten geven een prachtig resultaat. Uiteraard hebben we weer gezocht naar de gunstigste prijs/prestatie-verhouding.

 


Copyright© Evecom. Niets uit deze website mag worden gecopieerd of door derden gebruikt zonder uitdrukkelijke toestemming van de webmaster.Nothing from this site may be copied or used by third parties wihtout prior permission from our webmaster.

 

  (03-05-2019)