BOUWMATERIALEN
Vulstoffen

>>Microballoons    >>Multispheres    >>Multifibres   >>Superfill   >>Aerosil_380   >>Schuurstof   >>Grafietpoeder      >>Koperpoeder     >>Pigmentpasta

Toepassing:
Pure epoxyhars is voor veel toepassingen te dun en kan daarom met verschillende vulmiddelen worden ingedikt om plamuren of lijmpasta's te maken. Er zijn ook kant en klare epoxy-plamuren op de markt waarbij de fabrikant haar eigen recept aan vulstoffen heeft toegevoegd. De twee dikke componenten moeten dan met messen goed door elkaar gemengd worden, omdat anders een onvolledige uitharding het resultaat is. Ook bij schilderwerk door professionele bedrijven hebben we meer dan eens moeten constateren dat de onderliggende epoxy-plamuur zacht was gebleven door onvoldoende vermenging, met als gevolg steeds terugkerende scheurtjes in de bovenliggende harde verflagen. Daarom verkiezen wij het zelf maken van de plamuur op basis van vloeibare hars-mengsels met vulstoffen.
Multifibres vermengd met epoxy.


Microballoons:
 
Roodbruine minuscule phenol-bolletjes die eenvoudig in Multipox+ zijn te mengen. Het is een lichte vulstof die vooral gebruikt wordt voor fillets op mahonieho80m2 microballoons plamuur op vlak van Skûtsjeut, vanwege de overeenkomende kleur, en op plaatsen waar een laag gewicht belangrijk is. Een microballoons-fillet is matig sterk en daarom alleen geschikt voor hoekafrondingen op hout tot ca. 6mm dik. Microballoons worden ook veel gebruikt voor uitgebreid plamuurwerk waarbij een laag gewicht, makkelijk schuren en een betaalbare prijs belangrijke factoren zijn. Een Microballoons-plamuur is na schuren licht poreus en moet wel worden afgecoat met epoxy of een andere primer alvorens te worden afgelakt.  Voor rij-plamuur 30% - 35% (gewicht) toevoegen. Voor gebruik met Multipox+ epoxy is er per m2 oppervlak ca. 260 gr harsmengsel en 90 gr Microballoons nodig voor elke mm laagdikte.         

Microlight®:
Microlight® is een licht maar duur vulmiddel voor het maken van een mooie gladde plamuur of modelleer-pasta, die zich heel goed laat schuren. Een Microlight® plamuur is zeer geschikt voor grote oppervlakken, maar kan beter niet verwerkt worden bij hoge temperaturen.  Een Microlight® plamuur moet daarom ook niet met een donkere jachtlak afgewerkt worden. Afhankelijk van de toepassing 8-16% gewichts% toevoegen

Multispheres:
Multispheres worden gebruikt om makkelijke schuurbare witte pasta's te maken waar eenvoudig mee geplamuurd kan worden. Het geschuurde oppervlak van multispheres moet wel worden afgecoat met epoxy of een fijne plamuur, alvorens te worden afgelakt. Door de holle bolletjes structuur is een epoxy-pasta met Multispheres minder sterk en alleen geschikt voor fillets bij plaatverbindingen tot ca. 6mm. Toevoegen van Aerosil® maakt de fillet (lijstverbinding) sterker en de plamuur wat makkelijk strijkbaar, maar wel moeilijker te schuren.

Multifibres:
Multifibres geven een zeer snel indikkingsresultaat bij epoxy's als ook bij polyester en zijn makkelijk schuurbaar. Multifibres zijn hars absorberend maar geven onder druk het mengsel weer af waardoor bij verlijming een zeer goed hechtend oppervlak
wordt verkregen. Nadeel is dat het oppervlak bij een fillet verlijming wat ruw blijft. Dit kan worden opgelost door ongeveer 50% aerosil mee te mengen.
 

Superfill:  
Deze zeer fijne vulstof is een goedkoop maar wel veel zwaarder alternatief voor MICROLIGHT®. Superfill heeft een s.g. van ca. 0,6, maar het kan goed gemengd worden met Multispheres, Aerosil of een andere vulstof al naar de eigenschappen die men nodig heeft. Een mengsel van Multipox+ met Superfill geeft een zeer gladde plamuur die zich gemakkelijk tot hele dunne laagjes laat wegschuren. ("feather edge")

Aerosil 380:
Aerosil is een uitstekend verdikkingsmiddel voor zowel polyesters als  epoxy's. Aerosil geeft een hard en glad resultaat maar is moeilijk te schuren. De  sterkte is zeer hoog. Deze vulstof wordt dan ook daar gebruikt, waar hoogbelaste delen met elkaar verlijmd worden.
Aerosil 380 is fijner van structuur en heeft daardoor een hoger vullend vermogen dan Aerosil 200. Aerosil 380 wordt ook gebruikt in combinatie met pigmenten.
In dunne lagen aangebracht is een epoxy-Aerosil mengsel transparant, zodat het ook gebruikt kan worden voor blank lakwerk, waarbij een overgang van hout naar b.v. een strook glasweefselband bij de naai-plak methode (stitch & glue) onzichtbaar glad-geplamuurd kan worden. In dikkere lagen wordt het mengsel opaal-wit van kleur. Voor dikkere coatings op verticale vlakken kan epoxy-hars ook ingedikt worden met Aerosil waardoor de kans op zakkers veel kleiner wordt. Een mengsel met 2-3 gewichts% Aerosil in Multipox+ laat zich nog goed met kwast of roller aanbrengen en vloeit ook mooi glad uit.

Schuurstof:  
Deze goedkoopste vulstof kan worden "geoogst" uit de stofzak van Uw schuurmachine. Schuurstof kan goed gebruikt worden voor het maken van een lijmpasta en als het fijn genoeg is (van korrel 280 of hoger) kunt er ook fillets mee maken.
Hoe fijner het schuurpapier hoe gladder de pasta. Voor het op kleur brengen van een te donkere fillet-pasta met houtstof kunt U schuurstof weer mengen met Aerosil(sterk), Multispheres (makkelijker te schuren en lichter kleurend) of Superfill (gladder). Een epoxy-laag met houtstof als vulmiddel moet na het schuren met tenminste 1 laag dampdichte epoxy worden afgedekt. Anders zouden de kaalgeschuurde houtvezels in het mengsel toch weer water kunnen opzuigen en naar dieper gelegen cellen laten migreren waardoor op de lange duur de               schuurstof
hele laag   rottingsverschijnselen gaat vertonen.                      vermengd met epoxy

Grafietpoeder:  
Wordt gebruikt om epoxyhars in te kleuren en slijtvaster te maken. Door roeren en zwaarden met grafiet-epoxycoating af te werken en daarna watervast te slijpen krijgen ze een zeer glad oppervlak met weinig waterweerstand. Grafiet heeft ook een smerende werking waardoor twee vlakken die met grafiet in de epoxy zijn afgewerkt makkelijker langs elkaar schuiven. Een andere toepassing is de fabricage van anti-statische produkten. Doordat garfietpoeder electrisch geleidend is, kan een eventueel opgebouwde statische spanning worden afgevoerd, door het produkt met een aardkabel te verbinden. Het vochtgehalte van een laminaat met koolstof kan derhalve niet gemeten worden met electrische vochtmeters. 10-15 Vol.%  (= ± 2 gewichts%) toevoegen aan Multipox+ mengsel.

Koperpoeder:
Door koperpoeder  (eigenlijk koperoxide) met epoxy te mengen ontstaat een harde en krasvaste coating met zeer lange levensduur en nog grotere waterdichtheid. Wordt daarom veel gebruikt bij de mallenbouw. Tevens houdt deze laag in water ondergedompelde voorwerpen goed vrij van aangroei. Een dergelijke Antifouling is ook bekend als Coppercoat of Copperbot®. Het aanbrengen van koperhoudende coatings op het onderwaterschip van pleziervaartuigen is in Nederland echter onderhevig aan wisselende wetgeving. Wie op deze manier zijn onderwaterschip schoon wil houden dient zich op de hoogte te stellen van de op dat moment geldende wetgeving (in 2005 toegestaan). ca. 100 gewichts% toevoegen aan Multipox+ en steeds blijven roeren, want het koper zakt naar de bodem. 1 kg mengsel bestrijkt ca. 5 - 5,5m
².

Prijzen Vulstoffen 2019      
af winkel te Oudega, in Euros incl. BTW     

Hoeveel-heid

Micro-
balloons
Micro- light

Multi-spheres

Multi-fibres

Superfill

Aerosil 
380    

grafiet- 
poeder  
koper- 
poeder  

25gr

  7,50 

 

 

 

2,00  

6,80    

50gr

4,50    

3,00

2,50

 

3,50  

11,00    
75gr  6,50       4,20   3,50         

100gr

7,75   25,00 

5,00

4,00

 

6,50  

   

150gr

   

 

5,00

 

8,50  

25,00    

250gr

17,00   55,00 

 

 

2,50   

 

   

300gr

   

13,20

 

 

15,00  

   

350gr

23,25      

 

 

 

   

400gr

   

 

10,00

 

 

   

500gr

31,00      

 

4,50   

24,50  

   22,50 *)

750gr

   

30,00

18,50

 

 

   

1000gr

  200,00 

 

24,00

8,25   

45,00  

  41,50 *)
1500gr         12,50          

2000gr

100,00    

75,00

45,00

 

 

    
2500gr              98,00   95,50 *)
3000gr        62,50  22,50         

                                                             *) nieuwe aanvoer stagneert door wetgeving
Pigmentpasta:
Epoxy-Pigmentpasta is samengesteld uit hoogwaardige pigmenten en reactieve epoxyharsen zonder oplosmiddelen. Het is geschikt voor het inkleuren van coatings op basis van epoxy. De verschillende kleuren kunnen onderling gemengd worden. Voor een juiste uitharding van een gepigmenteerd epoxy-mengsel moet extra epoxy-harder worden toegevoegd. Voor Multipox+ geldt dat er per 100 gram pigment van de basiskleuren 23,75 gr Multipox+ harder extra moet worden toegevoegd. Voor de kleuren lichtgroen en blauw moet echter 40,25gr extra harder worden toegevoegd. Voor een goede dekking moet ca. 18-20 gewichtsprocent pigment aan de hars worden toegevoegd. Giet de hars op het pigment. Door pigment in de hars te brengen kunnen kleurconcentraties ontstaan.

EP-pigment is leverbaar in kg-verpakkingen vanaf EUR 39,50 incl. BTW.

 


Al onze leveringen geschieden onder de Algemene HISWA Voorwaarden die op ons kantoor ter inzage liggen en U op verzoek kosteloos worden toegezonden.


Copyright © Evecom. Niets uit deze website mag worden gecopieerd of door derden gebruikt zonder uitdrukkelijke toestemming van de webmaster. Nothing from this site may be copied or used by third parties wihtout prior permission from our webmaster.

   (10-01-2015)